Βίωμα και μέρος της παιδείας καθενός, ο σεβασμός των ζώων

Βίωμα και μέρος της παιδείας καθενός, ο σεβασμός των ζώων

Αλήθεια είναι πως, από όλα τα ζώα, οι γάτες και οι σκύλοι πέτυχαν να εξημερωθούν πλήρως και να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Ακόμα μεγαλύτερη αλήθεια όμως είναι πως η αγάπη ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο είναι ανώτερη και από εκείνη την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Κι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη φύση, τόσο πιο πολύ μας χρειάζονται τα ζώα. Ζώα δεσποζόμενα. Ζώα αδέσποτα. Η ευθύνη μας και στις δύο περιπτώσεις μεγάλη.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων δημιουργείται από τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα. Ωστόσο, το 70% των αδέσποτων προέρχεται κάθε χρόνο από πολίτες που δεν στείρωσαν τα κατοικίδιά τους, δηλαδή από γέννες δεσποζόμενων ζώων ή κακές υιοθεσίες και περιστατικά εγκατάλειψης ζώων. Τα πράγματα είναι απλά. Αυτό που ο καθένας μας μπορεί να κάνει για να συμβάλει στη λύση του προβλήματος είναι να στειρώσει το κατοικίδιό του, να υιοθετήσει κάποιο ζώο, να μην αγοράσει, να στηρίξει τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής του και να καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης ζώων. Αυτό δε μας δίδασκαν συνεχώς στο σχολείο;

Ευτυχώς, η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει ομολογουμένως άλματα ως προς το σεβασμό απέναντι στα ζώα. Σκοπός βέβαια είναι να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, έτσι ώστε οι νέες γενιές να μπορέσουν να αναλάβουν ουσιαστική ευθύνη απέναντι σε κάθε ευάλωτο πλάσμα στις γειτονιές του κόσμου μας: να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά των ζώων μας στην τροφή, το νερό, την υγεία και την ευζωία και να τα προστατεύουμε απέναντι σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Πέρα όμως από την παγκόσμια επέτειο, το περιβάλλον και τα ζώα ας τα θυμόμαστε όχι μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά ας τα γιορτάζουμε και ας τα νοιαζόμαστε καθημερινά.

Τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα, είναι πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε ένα κοινό σπίτι, τον πλανήτη μας. Και ας μην ξεχνάμε την ηθική μας υποχρέωση απέναντι στα ζώα. Έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή. Ας τα αγαπάμε έμπρακτα.

 

Βασιλική Μελέτη

Πρόσφατα Άρθρα

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.

Συνέδριο “Φύλο και Δίκαιο”

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέδριο “Φύλο και Δίκαιο”

✨Ευτυχισμένο το 2024!✨

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ✨Ευτυχισμένο το 2024!✨