32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ

32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ

ΟΜΙΛΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ 2018 – 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συνάδελφοι,

ονομάζομαι Βασιλική Μελέτη και υπηρετώ τον ΣΕΤΑΠ από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Όπως γνωρίζετε, ο ΣΕΤΑΠ είναι κυρίαρχος παίκτης τόσο στην Πειραιώς όσο και στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Ο Κανονισμός στην Τράπεζα Πειραιώς και η εφαρμογή του είναι διαχρονική στρατηγική στόχευση της συνδικαλιστικής μας δράσης. Ήμασταν και είμαστε ο μόνος Σύλλογος του χώρου της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος το έχει αναδείξει σε μείζονος σημασίας θέμα. Η Τράπεζα έχει Κανονισμό Εργασίας όπως όλες οι υφιστάμενες συστημικές. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι παρ’ ότι έχει ισχύ νόμου, η Πειραιώς είναι η μόνη Τράπεζα η οποία έχει αρνηθεί παρανόμως και πεισματικά την ένταξη σε σημαντικό αριθμό συναδέλφων. Η Διοίκηση αποφεύγει κάθε δέσμευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπηρεσιακή μας εξέλιξη καθώς και μεγάλης μερίδας συναδέλφων μας στον Όμιλο, προερχόμενων από άλλες Τράπεζες πέραν της πρ. ΑΤΕ.

Με δεδομένο το μέγεθος της πρόσκλησης, κινηθήκαμε συνειδητά και συντεταγμένα σε δυο επίπεδα. Πρώτον, στην ανάδειξη της ένταξης κι εφαρμογής του Κανονισμού Εργασίας από ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τους προερχομένους από την Αγροτική, από μια εμμονική θέση των Αγροτικάριων όπως ισχυρίζονταν κάποιοι καλοπροαίρετοι, σε σημαντικό θέμα, σ’ επίπεδο συναδέλφων Συλλόγων αλλά και κλαδικό. Ο ΣΕΤΑΠ, με συνεχείς παρεμβάσεις, ενημέρωνε ανελλιπώς τους συναδέλφους για κάθε πτυχή του θέματος, καταφέρνοντας να αναδιπλώσει την τακτική της Πειραιώς και να περάσει στη Διοίκηση το μήνυμα πως η εφαρμογή του Κανονισμού αποτελεί για ΕΜΑΣ μείζονα στρατηγική στόχευση και πως ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ μέχρι να του προσδώσουμε τη δέουσα υπεραξία. Εμείς ολοκληρώσαμε την απαραίτητη νομική διαδικασία για τη δικαστική διεκδίκηση ένταξής μας στον Κανονισμό. Με επιτυχία. Το γεγονός αποδεικνύεται από τη μαζικότητα των συναδέλφων που κατέθεσαν αγωγή με τον ΣΕΤΑΠ εναντίον της Τράπεζας και αυτό μας δικαιώνει απόλυτα.

Η συστηματική παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας, η απαξίωση του ικανού ανθρώπινου δυναμικού, και δη δικών μας συναδέλφων της πρ. ΑΤΕ, ως προς την υπηρεσιακή, βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη, η συνεχής έλευση «ειδικών συνεργατών» που τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο, η έλλειψη σωστού οργανογράμματος και η καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων (κόκκινα δάνεια, μη ομογενοποίηση προσωπικού, ανισομεταχείριση, διαφορετική αμοιβή για ίδια παρεχόμενη εργασία) αποσυντονίζουν την Τράπεζα. Είναι δυνατόν η μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα να αποσπά από το 2004 αρνητικές πρωτιές στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για όλους τους εργαζομένους του Ομίλου; Αυτή την Τράπεζα θέλουμε; Καλούμε την Τράπεζα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την τήρηση του Κανονισμού και να προβεί σε αυστηρές συστάσεις στα Ανώτερα Διοικητικά Στελέχη της Τράπεζας για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του.

Σαν να μην έφταναν τόσα προβλήματα, για τα οποία η Τράπεζα έχει ευθύνη, η μεθόδευση για απόσχιση των κλάδων φυλάκων και καθαριστριών, οι παρεμβάσεις υπηρεσιακών παραγόντων σε συναδέλφους για την αποδοχή του προγράμματος εθελουσίας, οι πρακτικές εφαρμογής ατομικής στοχοθεσίας από Περιφερειακούς Διευθυντές, οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές υπηρεσιακών στελεχών, πρέπει να διορθωθεί και αυτό το κακώς κείμενο. Καταδικάζουμε ως Σύλλογος τη διαχρονική μη εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς και απαιτούμε την άμεση συμμόρφωσή της στις νομοθετικές επιταγές, που προασπίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, έναντι σε κάθε αυθαίρετο διευθυντικό δικαίωμα και στην αντισυνταγματική άνιση μεταχείρισή τους.

Συνάδελφοι, κλείνω. Ο ΣΕΤΑΠ είναι ενεργή δύναμη που υπερβαίνει εσωστρέφειες, συνθέτει και ενοποιεί, λαμβάνει συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες, δημιουργεί και συνδιαμορφώνει εξελίξεις. Η δυναμική μας εδράζεται στην ιστορική παρακαταθήκη του χώρου μας, τις διαχρονικές αρχές και αξίες μας, την πίστη μας στις αστείρευτες δυνατότητες που συνθέτουν τη συλλογικότητά μας, στην ισχυρή βούληση να παρεμβαίνουμε και να συνδιαμορφώνουμε το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.

Καμιά ανοχή λοιπόν στη διάρρηξη των ρυθμισμένων εργασιακών μας σχέσεων. Καμία νέα μείωση των θέσεων εργασίας. Όχι άλλες διαρροές συναδέλφων. Οχι εργολαβίες στην ενοικιαζόμενη εργασία. Όχι εργαζόμενοι λάστιχο. Μόνιμες και σταθερές θέσεις στον κλάδο. Άμεση εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας. Ας είμαστε όλοι μπροστά στις διεκδικήσεις μας. Δεν περισσεύει κανείς.

Βασιλική Μελέτη

Πρόσφατα Άρθρα

40ος Αυθεντικός #Μαραθώνιος #Αθήνας

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 40ος Αυθεντικός #Μαραθώνιος #Αθήνας

Το εκλογικό περίπτερο της Αλλαγής για τη Νέα Ιωνία

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το εκλογικό περίπτερο της Αλλαγής για τη Νέα Ιωνία

Η Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας