Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση ΣΕΤΑΠ

Ομιλία Αν. Γενικής Γραμματέως, Βασιλικής Μελέτη στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση ΣΕΤΑΠ

“Συνάδελφοι, κατ’ αρχάς να σας καλωσορίσω στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Επειδή τα γεγονότα τρέχουν, να χαιρετήσω με τη σειρά μου, από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα ΣΕΤΑΠ, τη χθεσινή συμμετοχή των συναδέλφων από Αθήνα και Περιφέρεια για τη γρήγορη πλην αποτελεσματική κινητοποίηση στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με σκοπό τη διεκδίκηση των μετατάξεων. Η συνάντηση με την Υπουργό και τους νομικούς συμβούλους έκλεισε για τις 12 Απριλίου.

Συνάδελφοι, περί της διατήρησης των θέσεων εργασίας ο λόγος. Μας καίει κάτι περισσότερο; Όχι. Για τη νέα τριετή κλαδική, την πρώτη θετικού προσήμου σύμβαση που υπογράψαμε μετά από 8 χρόνια στασιμότητας, θα σταθώ στη σαφή και κατηγορηματική ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, για την οποία αμφότερα τα μέρη επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για διασφάλιση του δικαιώματος μας στην εργασία. Συνάδελφοι, ασφαλώς στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αφουγκραζόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και επαγρυπνούμε. Και πολύ περισσότερο, επειδή ζούμε σε χρόνια απαξίωσης των αντιπροσωπευτικών θεσμών στη συνείδηση του συνόλου των εργαζομένων, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επαγρυπνά διπλά. Και πώς αλλιώς, όταν πριν και μετά την κλαδική του 2019-21, οι τραπεζοϋπάλληλοι, που έχουν συρρικνωθεί αριθμητικά με απώλεια 26.000 θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία, αντιμετωπίζουν ΜΟΝΟ με άγχος και ανασφάλεια την καθημερινή τους εργασία;
Συνάδελφοι, όσο στην οικονομία παρά τις όποιες διακηρύξεις, εξακολουθεί η εκκρεμότητα με τα «κόκκινα δάνεια», δεν θα υπάρχει καμιά κανονικότητα. Μετά τη δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Στουρνάρα» για το νέο μοντέλο διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και την επαπειλούμενη βίαιη προσαρμογή των εργαζομένων στην εποχή του digital banking, οι τράπεζες απεργάζονται τα δικά τους πλάνα. Που Κωδικοποιημένα, συμπυκνώνονται σε ένα μείγμα κινήσεων αναδιάρθρωσης, με αιχμή τις πωλήσεις-εκχωρήσεις ή τιτλοποιήσεις δανειακών συμβάσεων, τις οιονεί ανακεφαλαιοποιήσεις μέσω εισφοράς σε είδος και την απόσχιση του κλάδου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με μεταφορά της τραπεζικής εργασίας σε θυγατρικές ή τρίτες εταιρίες. Υπάρχει διαφωνία ως προς την πρόθεσή τους; Πρώτη και καλύτερη η Eurobank ανακοίνωσε το «μεγάλο κόλπο», το λογιστικό σχέδιο συγχώνευσης και επαναδιαχώρισης της θυγατρικής της Grivalia, η οποία θα συνεισέφερε στην τράπεζα τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, ανακεφαλαιοποιώντας έτσι και δημιουργώντας ένα «όχημα» διαχείρισης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Αντίστοιχα, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, παρά την προσωρινή αναδίπλωση της ως προς τα σχέδιά της για το RBU, σκοπεύει το επόμενο διάστημα να το μετεξελίξει σε εξωτραπεζική εργασία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων με μεταβίβαση σύμβασης σε άλλο εργοδότη. Και μάλιστα κατά παράβαση του ΑΚ. Αυτή είναι άλλωστε και η επίσημη θέση της ΟΤΟΕ.
Όσο λοιπόν και αν η Πειραιώς, η κάθε Πειραιώς, επιδιώκει να μας «χρυσώσει το χάπι», είτε με αυξημένα κίνητρα εθελούσιας, είτε επικαλούμενη πρόσληψη σε νέα εταιρία με μεγαλύτερες απολαβές, είτε και μεταφορά του προσωπικού σε νέες εταιρίες με συμβάσεις δανεισμού και όχι νέα πρόσληψη, η προβληματική προοπτική για τους εργαζόμενους παραμένει, συνάδελφοι, αμείλικτη. Μπορεί με τη σύμβαση δανεισμού ο μεταφερόμενος εργαζόμενος να παραμένει τραπεζοϋπάλληλος και να είναι ενταγμένος στην Κλαδική ΣΣΕ, κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τη λήξη του δανεισμού του. Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις δανεισμού έχουν τριετή διάρκεια, οι διοικήσεις σήμερα διατείνονται, ότι θα προκύπτει στο μέλλον αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων αυτών. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να το εγγυηθεί, μιας και το αντικείμενο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έχει χρονικά πεπερασμένο ορίζοντα. Και αν περατωθεί, ή έστω απομειωθεί, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει τι θα γίνει με το μεγάλο όγκο τραπεζοϋπαλλήλων, τους 1.200 δικούς μας και τόσους άλλους έξω από την Πειραιώς, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αντικείμενο, εργασίας γιατί πρακτικά θα είναι αδύνατη η επανένταξή τους στον ιστό των τραπεζικών αντικειμένων.
Συνάδελφοι, αναμένουμε την όποια εξέλιξη, πλην όπως δηλώνουμε ανυποχώρητοι. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη μεταφορά τραπεζοϋπαλλήλων έξω από τον τραπεζικό κλάδο. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το επιχείρημα για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους. Δεν θέλουμε άλλες δικαιολογίες και προσχήματα που θα θυματοποιούν ξανά και ξανά εμάς τους εργαζομένους, μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις. Δεν θα αποδεχθούμε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, που αντί να οδηγούν σε ανάπτυξη, θα στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να απειληθούν στο εξής τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κόκκινες γραμμές παντού.”

Πρόσφατα Άρθρα

“Έμφυλη Βία: από τη Ρητορική στη Βίαιη Πράξη” – Το νέο βιβλίο της Βασιλικής Μελέτη

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Έμφυλη Βία: από τη Ρητορική στη Βίαιη Πράξη” – Το νέο βιβλίο της Βασιλικής Μελέτη

O Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο O Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Kοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος

Author: Βασιλική Μελέτη Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Kοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος